APADANA IT AT YOUR SERVICE

مجموعه آپادانا آی تی

پورت چیست؟معرفی پورت های لپ تاپ و کامپیوتر

قطعا برایتان پیش آمده که در هنگام خرید کیس و مانیتور و یا لپتاپ، به مشخصات پورت های آن توجه کرده باشید ولی بدلیل سردرنیاوردن از آن ها، از این بخش مهم گذشته باشید.
یا شاید کاربرد پورت های لپتاپ و یا کیس خود را ندانید.
ما دراینجا برایتان انواع پورت های بکار رفته و کاربرد های آن ها را در انواع دستگاه ها نام‌ برده و ویژگی های آن ها را توضیح می دهیم.

پورت چیست؟

پورت یا درگاه در سخت افزار نوعی نقطه اتصال الکترونیکی است که به دستگاه ها اجازه می دهد با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.پورت ها میتوانند برای انتقال داده ها، سیگنال های صوتی و تصویری، اینترنت و یا برق استفاده شوند.میتوان گفت پورت ها نوعی واسط بین دستگاه های مختلف هستند.

انواع پورت ها:
در لیست زیر به معرفی انواعی از پورت های بکار رفته در کامپیوتر ها و لپتاپ ها می پردازیم

پورت PS/2:

پورت IBM Personal Systems که بنام PS/2 شناخته می‌شود، توسط شرکت IBM برای اتصال موس و کیبورد به کامپیوتر معرفی شد. رنگ بنفش این پورت مخصوص کیبورد بوده و رنگ سبز آن مخصوص موس است و درصورت اتصال اشتباه موس یا کیبورد به پورت ، کامپیوتر آن را شناسایی نمی‌کند.از معایب بزرگ این پورت ها این است که نمیتوان دستگاه را در حیناستفاده متصل یا جدا کرد.این پورت های قدیمی به مرور زمان با پورت های USB جایگزین شده اند و اکنون در لپتاپ ها و کامپیوتر های جدید استفاده نمی‌شوند.

پورت های USB :
پورت های USB(UNIVERSAL SERIAL BUS) معروف ترین پورت ها هستند که تمام کامپیوتر و لپتاپ ها، وحتی در اکثر دستگاه های الکترونیکی پیدا می‌شوند. این پورت ها برای اتصال دستگاه های مختلف به یکدیگر طراحی شده اند .تاکنون نسخه ها و انواع مختلفی از پورت های USB عرضه شده که در ادامه آن‌ها را برسی می‌کنیم.
USB Type-A:
پورت های USB نوع A یکی از رایج ترین و شناخته شده ترین انواع پورت های USB هستند که در زبان عامیانه به نام پورت USB شناخته می‌شوند.این پورت ها به عنوان رابط اصلی برای اتصال دستگاه های جانبی مانند موس، کیبورد، هدفون،فلش ها، پرینتر ها و … استفاده می‌شوند. همچنین USB-A برای انتقال داده بکار رفته و میتواند شارژ دستگاه های مختلف مثل گوشی های هوشمند را تأمین کند. پورت های USB-A بدلیل سازگاری با انواع دستگاه ها و سیستم عامل ها، نقش و کاربرد بسیار زیادی در کارایی کامپیوتر و لپ تاپ ها دارد.

درلپ تاپتان اگر کنار این پورت آیکون باتری یا خط شکسته نماد برق دیدین ، این پورت حتی در زمان خاموش بودن دستگاه می تونه گوشی یا بقیه گجت های شمارو شارژ کنه و کارو براتون دربیاره.
USB type-B :
این نوع پورت ها نسبت به نوع قبلی آن تفاوت داشته و به اندازه آن شناخته شده نیستند.USB-B بیشتر در دستگاه های بزرگتر مثل پرینتر ها و اسکنر های استفاده می‌شوند و می‌توان برای اتصال آن ها به کامپیوتر از یک کابل USB-A به USB-B استفاده کرد.
USB type-C:
یکی از جدیدترین و شناخته شده ترین انواع پورت ها USB های نوع C هستند که بیشتر بعنوان پورت type-C شناخته می‌شوند.

مجددا درلپ تاپتان اگر کنار این پورت آیکون باتری یا خط شکسته نماد برق دیدین ، این پورت حتی در زمان خاموش بودن دستگاه می تونه گوشی یا بقیه گجت های شمارو شارژ کنه و کارو براتون دربیاره.از ویژگی های بارز این پورت ها، طراحی دوطرفه آن است که کاربر می‌تواند کانکتور را از هر سمتی به پورت متصل کند و این باعث راحتی در استفاده از آن می‌شود.
پورت های USB-C بدلیل استفاده از نسخه های جدید USB میتواند از سرعت انتقال داده 10 گیگابایت بر ثانیه و بالاتر از آن را پشتیبانی کند.همچنین این پورت ها بدلیل استفاده از فناوری Power Deliveryبه دستگاه ها اجازه می‌دهند با توان بالاتری شارژ شوند.این قابلیت اجازه میدهد که USB-C تا بالای 100 وات توان را انتقال دهد که برای شارژ انواع موبایل و لپتاپ مناسب است.
یکی از قابلیت های دیگر این پورت ها، توانایی انتقال سیگنال های تصویری است که میتوان از آن برای اتصال به مانیتور و تلویزیون هم استفاده کرد.
انواع نسخه های استاندارد USB:
پورت های USB تاکنون علاوه بر انواع مختلف، نسخه ها و بروزرسانی هایی داشته اند که آن‌ها را از لحاظ سرعت با یکدیگر متمایز می‌کنند.

USB 1.0 1.1:
این‌ دو نسخه ، اولین نسل از USB های ساخته شده بودند که سرعت بسیار پایینی داشته و بیشتر برای اتصال دستگاه های کم سرعت مثل موس و کیبورد طراحی شده بودند.
USB 2.0:
این USB ها، یکی از پرکاربرد ترین نسخه های موجود هستند. پشتیبانی از سرعت انتقال داده تا 480 مگابایت بر ثانیه به آن قابلیت پشتیبانی از دستگاه های سریعتر را می دهد. هم اکنون میتوان کاربرد این دانگل را در لپ تاپ ها ، مادربرد ها و … مشاهده کرد.
USB 3.0:
جدیدترین استاندارد پورت های USB که امروزه در دستگاه ها بکار می‌رود، USB 3.0 است که پیشرفت های بسیار زیادی داشته است.اولین تغییر در این نسل ، تغییر رنگ داخلی پورت ها و کانکتور های آن است که برخلاف رنگ مشکی USB 2.0 اکنون به رنگ آبی است. سرعت انتقال در این نسخه به 5 گیگابایت بر ثانیه می‌رسد و حتی در بروزرسانی های جدیدتر آن بالاترنیز می‌رود.
تاکنون دو نسخه برای استاندارد USB 3.0 ارائه شده است که USB 3.1 و 3.2 می‌باشند.
USB 3.1:
این نسخه بعنوان جایگزینی برای USB 3.0طراحی شده است. از مهم ترین پیشرفت های این نسخه، سرعت انتقال داده دوبرابری نسبت به USB 3.0 و قابلیت پشتیبانی از USB type-C می‌باشد.

پورت های ویدیو:
پورت های ویدیو نقش بسیار مهمی در انتقال تصویر از یک منبع به نمایشگر را دارند. با پیشرفت فناوری انواع مختلفی از پورت های ویدیو معرفی شده اند که ویژگی ها و تجربه های متفاوتی را ارائه می‌دهند.

VGA (Video Graphics Array):
این پورت در بسیاری از کامپیوتر ها، پروژکتور ها،کارت های گرافیک و نمایشگر ها وجود دارد.
پورت VGA دارای 15 پین می‌باشد و توانایی پشتیبانی از کیفیت های بالای مانیتور های جدیدتر را ندارد و با پورت های دیگر جایگزین شده است.
DVI(Digital Video Interface):
پورت DVI جایگزین پورت آنالوگ VGA است.این پورت توانایی انقال سیگنال های دیجیتال و آنالوگ را دارند.در این پورت، سیگنال‌های دیجیتالی ویدیو بدون کم و کاست منتقل می‌شوند.
انواع مختلفی از DVI وجود دارند که عبارتند از:
DVI-I:هم از سیگنال دیجیتالی و هم از سیگنال آنالوگ پشتیبانی می‌کند.
DVI-D:فقط از سیگنال دیجیتالی پشتیبانی می‌کند.
DVI-A:فقط از سیگنال آنالوگ پشتیبانی می‌کند.
پورت DVI معمولا در مادربورد ها و کارت گرافیک های جدید و مدرن استفاده می‌شوند.
HDMI (High Definition Media Interface):
پورت HDMI یک پورت شناخته شده ارتباطی هست که برای انتقال همزمان صدا و تصویر با کیفیت بالا طراحی شده است.این پورت بطور گسترده ای در لوازم الکترونیکی مدرن مثل مانیتور ها، کنسول های بازی ، لپتاپ ها و … استفاده می‌شود.
این پورت ها از کیفیت های تصویری بالا، ازجمله 4K و 8K پشتیبانی می‌کنند و تجربه مشاهده تصاویر با وضوح بالا را می‌دهند.
Display Port:
این پورت بطور عمده برای انتقال سیگنال های دیجیتالی طراحی شده است. پورت Display می‌تواند همزمان از چند نمایشگر پشتیبانی کند و عمدتا در مانیتور های پیشرفته ،لپتاپ ها و کارت گرافیک های جدید استفاده می‌شود.

mini display port:

یک پورت برای انتقال تصویر با کیفیت مناسب دستگاه های اسلیم مانند سرفیس پرو که با اتصال تبدیل می توانید از آن خروجی تصویر hdmi و vga بگیرید.

LAN :
پورت مربوط به شبکه و اتصال به اینترنت با کابل lan  به مودم یا شبکه اینترنت مجموعه که برای سازمان ها بسیار کاربردی است اما امروزه با بروی کار امدن تکولوژی بیسیم و وای فای دیگر برای استفاده عادی مناسب نیست.

با تشکر از جناب آقای مهندس ارمیا یاقوتی بابت زحمات ایشان❤️

رضا احدی وب‌سایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *